Matsmältningsuppgifter
1. Vilka är de viktigaste näringsämnena för din kropp?
2. Ge exempel på:
3. Du har läst om dina tänders uppgifter i matspjälkningen. Ta reda på hur många tänder en vuxen människa har och vad en tands olika delar heter?
4. Vad ingår i sväljreflexen? När sker den?
5. Varför behövs magsaft i magsäcken?
6. Hur fungerar ett enzym?
7. I vilken del av matspjälkningskanalen bryts
a) kolhydrater ner?
b) proteiner ner?
c) fetter ner?
8. Vilket ämne hjälper kroppen att bryta ner fetterna i maten? Var produceras detta ämne?
9. I vilken del av kanalen tas vatten upp?
10. Varför är tunntarmen så veckad?
11. Ta reda på vad som går fel i följande sjukdomar/tillstånd.
a) diarré
b) diabetes
c) celiaki
d) IBS
e) magsår
2. Ge exempel på:
a) ett födoämne med kolhydrater
b) ett födoämne med proteiner
c) ett födoämne med fetter
d) en fettlöslig vitamin
e) en mineral
3. Du har läst om dina tänders uppgifter i matspjälkningen. Ta reda på hur många tänder en vuxen människa har och vad en tands olika delar heter?
4. Vad ingår i sväljreflexen? När sker den?
5. Varför behövs magsaft i magsäcken?
6. Hur fungerar ett enzym?
7. I vilken del av matspjälkningskanalen bryts
a) kolhydrater ner?
b) proteiner ner?
c) fetter ner?
8. Vilket ämne hjälper kroppen att bryta ner fetterna i maten? Var produceras detta ämne?
9. I vilken del av kanalen tas vatten upp?
10. Varför är tunntarmen så veckad?
11. Ta reda på vad som går fel i följande sjukdomar/tillstånd.
a) diarré
b) diabetes
c) celiaki
d) IBS
e) magsår
Kommentarer
Skicka en kommentar