Cellens organeller

Cellen är den minsta levande beståndsdelen i en organism. Alla organismer består av celler, vissa av endast en cell, andra av miljarder celler. De allra första cellerna uppkom i haven, och var helt anpassade till att leva där. De flesta celler innehåller dessutom ungefär 80% vatten, så anpassningen gäller fortfarande. Cellerna behöver vatten, både inuti sig och runt omkring sig.

Trots att vi tänker på cellen som den allra minsta levande enheten, betyder det inte att den inte skulle innehålla mindre beståndsdelar. Cellen innehåller mindre delar som alla har sin specifika uppgift. Delarna kallas för organeller, och man kan jämföra det med kroppens mindre delar, organen.


Cellkärnan
Cellkärnan är som cellens hjärna. Kärnan innehåller DNA-molekylerna som innehåller den genetiska koden. DNA:t innehåller all information om dig, det som bestämde att du blev en människa och inte till exempel en broccoli. Generna i DNA:t styr allting som händer i cellen. Alla organismer, utom bakterier och arkéer, har en cellkärna. 

Cellmembranet
Runt cellen ligger ett ytskikt, ett membran. Man kan tänka sig membranet som en mur mot omvärlden. Denna mur består av lipider (=fetter) och proteiner. I membranet finns öppningar, och cellmembranets huvuduppgift är att kontrollera trafiken ut ur cellen och in tillbaka. Bara vissa molekyler har tillåtelse att komma in i celler, och bara vissa har tillåtelse att komma ut ur cellen. Memebranet innehåller också speciella proteiner som fungerar som markörer, eller varningsflaggor. Om cellen inte mår bra (ex. om den blivit angripen av ett virus) skickar den ut en flagga som berättar för immunförsvaret att cellen är sjuk.

Cellvätska och cytoskelett
Alla organeller simmar omkring i en cellvätska som består främst av vatten. Med i vätskan finns proteiner och näringsämnen som cellen behöver. Proteinerna i cellvätskan hjälper till att transportera ämnen mellan de olika organellerna och bygger upp cellens struktur, det så kallade cytoskelettet. Cytoskelettet fungerar egentligen som vårt skelett, det hjälper cellen att röra på sig och att bibehålla sin form.

Mitokondrier
Mitokondrierna är cellens kraftverk. Mitokondrierna omvandlar det socker som vi äter till energi som cellen kan använda. Denna kemiska process kallas för cellandning och kräver syre. Om mitokondrierna inte får syre kan de inte utföra cellandningen, och våra celler får energibrist. 

Endoplasmatiskt retikulum
Det endoplasmatiska retikulumet eller nätverket är en av cellens största organeller. Endoplasmatiska retikulumet brukar förkortas ER. ER breder ut sig som en stor labyrint i hela cellen och fungerar som cellens fabrik. På en del av ER sitter det en massa ribosomer, och det kallas för kornigt ER. I det korniga ER bildas proteiner. En del av ER saknar ribosomer, och här bildas lipider. 

Ribosomer  
Ribosomer är små små korn som delvis sitter på ER och delvis simmar runt fritt i cellvätskan. Det är på dessa små korn som proteinsyntesen sker, alltså själva ihopsättandet av proteiner. Alla proteiner kroppen behövs skapas här.

Lysosomer
Lysosomerna fungerar som cellens städpatruller. Hit transporteras ämnen och molekyler som cellen inte kan använda eller som är farliga för cellen. Lysosomerna är små blåsor som innehåller enzymer som klarar av att bryta ner molekyler, och innehållet är väldigt surt.

Alla organeller ovan finns i alla celler, med undantag av cellkärnan som saknas i ex. bakterier. Det finns också några organeller som enbart finns i växter. En växtcell har en stadig cellvägg utanpå cellmembranet. Väggen består av cellulosa, alltså det vi gör papper av idag. Växtcellerna innehåller också en vakuol (= en vätskeblåsa) som innehåller vatten samt kloroplaster med klorofyllkorn. Det är tack vare dessa klorofyllkorn som växterna kan fotosyntetisera.

Uppgifter:
1. Vad är en organell?

2. Var på jorden uppkom de allra första cellerna?

3. Vilken organell styr hela cellen?

4. Vad har lysosomen för uppgift?

5. Varför är cellmembranet så viktigt för cellen?

6. Vad har cytoskelettet för funktion?

7. Var finns cellens gener?

8. Lyssna på sången och sammanfatta det du tycker dig få fram från sången.



Kommentarer

Populära inlägg