Kromosomer och DNA

Inuti cellens kärna ligger DNA. Bokstavsförkortningen DNA står för deoxyribo-nucleic-acid, eller deoxyribonukleinsyra. DNA är en unik molekyl, för den kan lagra mängder av information om dig. DNA:t innehåller ritningen för hela din kropp och alla dess funktioner.

För att lagra all din information är DNA-molekylen väldigt lång, sammanlagt nästan 2 meter. Då inser du att det blir svårt att få plats för DNA:t i en cell. Molekylen packar sig därför tätt, tätt, tätt för att få rum i den pyttelilla cellen. När cellen skall dela sig packar DNA:t ihop sig så tätt som möjligt. Då är det möjligt att få syn på DNA i mikroskop. Första gången man såg DNA var på 1800-talet. Man färgade cellkärnor för att undersöka dem och upptäckte då något inuti cellkärnan. Detta kallade man för "färgad kropp", eller kromosom. I kromosomerna finns våra gener samlade. En gen är koden för ett specifikt protein som skall tillverkas av cellen. Proteinerna bestämmer sedan dina egenskaper.

Alla arter har olika antal kromosomer, människan har 46 stycken. 44 av dessa innehåller information om alla dina egenskaper, från hårfärg till längd. De sista två är så kallade könskromosomer som bestämmer huruvida du biologiskt är en man eller kvinna. Hälften av dina kromosomer kommer från din pappa och hälften från din mamma. Varje gen finns alltså i dubbel upplaga, en version från mamma och en från pappa. Hur detta påverkar dig ska vi prata om lite senare.



Uppgifter: 
1. Hur många kromosomer har en människa?

2. Hur kan hela vårt stora genom, med ca 21000 gener, rymmas in i en cell?

3. Ta reda på vad som händer om man istället för 46 kromosomer råkar ha 47 stycken?

4. Hur många kromosomer har en hund?

5. Ta reda på hur könskromosomerna skiljer sig hos en man och en kvinna.

Kommentarer

Populära inlägg