Hjärtats anatomi och blodomloppet


Hjärtat är en ihålig muskel som ligger nästan mitt mellan dina lungor i bröstkorgen. Hjärtat vänder sig lite mot vänster i din bröstkorg,  och ligger en aning gömt bakom vänstra lungan. Dessutom skyddas det av revbenen och bröstbenet. 

Hjärtats delar (se bilden nedan)

Hjärtat består av två halvor, med en skiljevägg mellan sig. Varje halva består i sin tur av två rum. Ett förmak (det första rummet) och en kammare. Blodet kommer in i höger förmak via två stora vener. Tänk på att den högra sidan av hjärtat ligger till vänster i bilden, eftersom vi tänker oss att vi tittar rakt på en människa som har hjärtat i sin kropp. Lägg också märke till vilka kärl som är markerade som vener. Låt er inte luras av färgen på blodkärlen. Den blåa färgen brukar indikera syrefritt blod, den röda färgen blod med syre

Artärer = blodkärl som för bort blod från hjärtat
Vener = blodkärl som hämtar tillbaka blodet till hjärtat 

Blodet åker alltså in i höger förmak. När hjärtat sedan slår pressas blodet genom segelklaffen in i högra kammaren. Nu slår hjärtat igen och blodet pressas ut genom fickklaffen och ut i lungartärerna. Lungartärerna går mellan hjärtat och lungorna, och blodet åker nu till lungorna för att syresättas vid lungblåsorna. Blodet kommer tillbaka till hjärtat via lungvenerna. Då kommer det till andra sidan av hjärtat, till vänster förmak. Från vänster förmak går blodet igen genom en segelklaff till vänster kammare, och vidare upp genom en fickklaff till stora kroppspulådern, eller aortan. Aortan leder sedan iväg blodet till andra blodkärl som för vidare blodet till kroppens alla delar. Aortan delar sig snabbt i flera stora artärer. Ett par åker i väg till huvudet och armarna, medan några delar sig och för blod till benen och buken. Så småningom grenar sig blodkärlen i mindre och mindre kärl, och till slut kallar vi det för kapillärer. Det är i kapillärerna som själva gasutbytet sker. Syre från blodet åker över till vävnaden som behöver det, och koldioxid tas upp av blodet och förs tillbaka mot hjärtat och lungorna.
Förutom att hjärtat fungerar som knutpunkt för kroppens alla kärl har hjärtat även inbyggda små blodkärl som kallas för kranskärl. Dessa förser själva hjärtat med syre och näring. Kom ihåg att själva hjärtat är en muskel som består av hjärtmuskelceller. Också de här cellerna behöver syre, och den uppgiften sköts av kranskärlen.

Hjärtat pumpar iväg blodet

Hjärtat fungerar som kroppens pump. All näring vi får i oss och allt syre vi andas ska transporteras runt i kroppen med hjälp av blodet, och det är hjärtat som ser till att blodet verkligen kan åka runt i kroppens blodkärl. Hjärtat består av hjärtmuskelceller och du kan inte styra dessa celler, utan hjärtat slår utan din vilja. Andra system, som hjärnan, nervsystemet och hormoner, styr istället hur snabbt hjärtat slår. I hjärtat sitter en liten nervbunt som skickar elektriska signaler till hjärtmuskelcellerna när de ska slå. Då kontraherar cellerna enligt ett visst mönster: först kontraherar kamrarna, och pumpar ut blodet från hjärtat, sedan kontraherar förmaken och fyller på med nytt blod i kamrarna. Ljudet du kan höra när ditt hjärta slår kommer från klaffarna som stängs för att hindra att blodet rinner åt fel håll. Varje slag har då två dova ljud, det första kommer från fickklaffarna och det andra från segelklaffarna. 

Blodtrycket

Ditt hjärta pumpar ut ca 4 l blod på en minut. Detta är allt blod du har i kroppen, så hela din blodvolym åker ett varv runt i kroppen på ca en minut. Om du jobbar hårt (idrottar eller arbetar med kroppen) kan hjärtat pumpa mycket mycket mer, upp till 25 l/minut. När hjärtat kontraherar och trycker ut blodet bildas något som kallas blodtryck. Detta tryck mäts i den gamla enheten mmHg (millimeter kvicksilver) och när man mäter trycket i blodet mäter man två olika tryck. Det ena man mäter uppkommer när hjärtat arbetar och trycker ut blodet i kärlen, detta ligger på ca 120 mmHg. Det andra trycket uppkommer när hjärtat vilar mellan två slag, och ska ligga på ca 80 mmHg. Blodtrycket uttrycks som "120/80 mmHg". Har man för högt blodtryck (vanligt bland äldre människor och överviktiga) anstränger det hjärtat som då pumpar för hårt, om man har för lågt blodtryck orkar inte blodet strömma genom hela kroppen och man känner sig yr och hängig.

Kommentarer

  1. Hej!
    Du har en väldigt informativ och bra bild på hjärtat, skulle jag möjligtvis kunna få använda den i ett underlag till mina elever i Barn- och fritidsprogrammet på vuxenutbildningen i Sundsvall? De läser kursen Grundläggande vård och omsorg. Givetvis finns bildkällan med.
    Om du tycker det är ok kan du snälla svara på min mail nepekl@edu.sundsvall.se
    Mvh
    Nina Lindberg
    Lärare Vuxenutbildningen i Sundsvall

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg