Linser

En lins är en genomskinlig glas- eller plastbit. Med hjälp av en lins kan man rikta om ljus så att det antingen samlas eller sprids. Hur mycket ljuset bryts i en lins beror på materialet och på hur tjock linsen är. Vi använder linser i ex. glasögon, för att rikta om ljuset som kommer in i ögat. Precis som för speglar skiljer vi på två olika sorters linser, konvexa och konkava.

En konvex lins
En konvex lins är tjockare på mitten än ute i kanterna. I en konvex lins bryts ljuset in mot en gemensam punkt, en brännpunkt. Det är med hjälp av den konvexa linsen i ett förstoringsglas man kan tända eld på ex. torrt gräs.

Konvexa linser har två egenskaper. Beroende på hur långt ifrån linsen objektet är blir objektet antingen upp och ner vänt, eller rätt vänt men kraftigt förstorat. Därför syns en bild i ett förstoringsglas enbart på kort avstånd. Vill du ta veta exakt hur det fungerar kan du fråga under en lektion, det är överkurs för denna gång.

En konkav lins
En konkav lins är smalare på mitten än ute i kanterna. I en konkav lins bryts ljuset utåt, iväg från linsen. Ljuset sprids alltså ut, motsatsen till den konvexa linsen. 

Konkava linser förminskar objektet. Om man ser på en person som bär konkava linser ser ögonen små ut, som att de är mindre än normala. 


Våra ögon är konvexa linser
Våra ögon består av många delar som bryter ljuset som kommer in i dem. Först möter ljuset hornhinnan, som bryter ljuset. Sedan passerar ljuset genom linsen (påhittigt namn, eller hur?) som bryter ljuset lite mer. Syftet med detta är att ljuset ska brytas så att brännpunkten landar på ögats baksida, på den så kallade näthinnan. Just nu måste du inte ha koll på alla delarna i ögat, de tar vi senare. När ljuset bryts så att det landar på näthinnan kan vi uppfatta det som en skarp bild, om brännpunkten landar någon annan stans blir bilden suddig (se bilden nedan).

För att vi ska kunna fokusera både på objekt som ligger nära ögat och långt ifrån måste linsen kunna ändra form, för att bryta ljuset mer eller mindre. Detta går tack vare att linsen är upphängd i muskler, så kallade ciliarmuskler som drar i linsen så att den ändrar form. 


Linser för att korrigera synfel

Om inte linsen fungerar som den ska, så att ljuset bryts rätt, så ser du suddigt. Vi skiljer på några olika sorters synfel:

Källa: Illustration från 1177

Är man långsynt/översynt (hyperopi) så bryts ljuset för lite, så att brännpunkten landar bakom ögat. Detta innebär ofta att man har svårt att fokusera på objekt som ligger nära, men ser bra på långt håll. Detta kan man korrigera med en konvex lins, som samlar ljuset innan det kommer in i ögat. Rita gärna en egen bild så ser du hur det fungerar.

Om man är närsynt (myopi) så brytes ljuset för mycket, brännpunkten landar mitt i ögat. I detta fall går det bra att fokusera på objekt som ligger nära ögat, men objekt längre bort blir svårare. Detta korrigeras med konkava linser, som hjälper till att sprida ljuset lite innan det bryts igen i ögat. Rita en bild så ser du det!







Kommentarer

Populära inlägg