Celldelning





Alla celler i vår kropp delar sig. Vissa delar sig långsamt och vissa snabbare, men de har alla förmågan att dela sig. Celler delar sig för att se till att det finns nya celler som kan ta döda cellers plats (ex. huden på dina händer slits varje dag och behöver byggas på), eller för det helt enkelt behövs nya celler (ex. när du har ett sår som behöver läka).

Det finns två sorters celldelning, mitos och meios. I detta inlägg kommer vi att gå igenom båda två. Den första, mitosen, är den som varje dag sker i nästan alla dina celler. En cell skall bli två, och allt material behöver dubbleras för att skapa två identiska celler. Den andra delningstypen, också kallad reduktionsdelning eller meios, sker när kroppen skapar dina könsceller. Könscellerna skall ju innehålla endast hälften av kromosomerna, och därför kallas delningen för reduktionsdelning, antalet kromosomer reduceras (=minskar).

Ta dig en titt på bilen nedan. Till vänster beskrivs mitosen steg, till höger meiosen. Du ser att vissa steg är likadana i de båda delningstyperna, så kan du den ena kommer du att känna igen en stor del av den andra också.




Mitos - vanlig celldelning
För att kunna dela sig, och alltså skapa två identiska dotterceller, måste cellen fördubbla sitt material. Alla 46 kromosomer kopierar sig, och skapar två versioner av sig själv. Det är nu de ser ut som ett X, ena halva av X:et är det material som fanns från början, andra halvan det nykopierade materialet. I detta skede finns det ingen cellkärna, den har löst upp sig för att släppa ut DNA i cellen. 

När allt material kopierats ställer sig kromosomerna på rad mitt i cellen, det är detta du ser i bild 2. Varje kromosom sitter fast i spoltrådar som skall dra dem åt olika håll i ett senare skede. 

När alla kromosomer står på rad drar spoltrådarna i sär kromosomerna, ursprungsmaterialet dras åt ett håll och det kopierade åt ett annat Cellmembranet växer och bildar en vägg mellan de två DNA-samlingarna. Detta är bild 3.

Till slut bildas två nya cellkärnor som innesluter DNA:t igen. Nu har det bildats två helt nya celler med identiskt genmaterial. I båda cellerna finns nu 46 kromosomer, precis som det ska vara (bild 4). Cellen har skapat två stycken nya dotterceller. 


Meios - reduktionsdelning
För att skapa könsceller behöver celldelningen fungera på ett lite annorlunda sätt. Nu ska kroppen skapa celler med endast hälften av det genetiska materialet, 23 kromosomer. Också denna delning börjar från en ensam cell, vars DNA har kopierats och fördubblats. Men i stället för att ställa sig på rad och vänta på att X-formen ska dras isär sätter sig nu kromosomerna i par på rad. Visst minns du att varje kromosom i din kropp finns i dubbel upplaga, en från din mamma och en från din pappa. Nu ställer sig kromosomerna i sådana par att båda upplagorna ligger bredvid varandra (bild 5). 

Nu sker en första celldelning. Kromosomerna, fortfarande i X-form (alltså med dubblerat DNA) dras åt två olika håll. Ena kromosomen (ex. den du fått av pappa) hamnar åt ett håll, och den andra åt ett annat håll (bild 6).

bild 7 har vi nu två nya celler, men varje cell har endast en upplaga av varje kromosom. Dock är fortfarande kromosomerna i X-form, och bär med sig både ursprungsmaterialet och det kopierade DNA:t. Nu tar vi och tittar endast på en av dessa celler, och hur den fortsätter dela sig. Den andra beter sig alldeles lika, men finns inte i bilden. 

Cellen som bildas kommer att dela sig ännu en gång, i den andra celldelningen. Nu sker exakt samma sak som i mitosen, alltså de två delarna av X:et dras i sär och hamnar i var sin cell.  Detta ser du i bild 8 & 9.

Nu har det bildats två nya dotterceller, och varje cell har nu endast 23 kromosomer. Kom ihåg att vi i bild 7 lämnade en cell, denna har gjort exakt samma sak. Det innebär att det från en modercell bildas 4 könsceller, alla med unikt genmaterial.

Bild 10 & 11 illustrerar ännu hur en av dessa nybildade könsceller (i detta fall en äggcell) smälter ihop med en spermie, som också bär på 23 kromosomer, och bildar en helt ny cell med 46 kromosomer. En cell som sedan kommer att utvecklas till en helt ny människa.


Uppgifter:
1. Vad måste ske i cellen innan den kan dela sig?

2. Vad är det för skillnad mellan slutresultatet i mitos och meios?

3. Hur många könsceller bildas när en cell delar sig meiotiskt?

4. Hur kan en könscell med 23 kromosomer bilda en ny människa med 46 kromosomer?

5. Vad är en dottercell?

6. Dagens sång: The cell division Rap. Lyssna på sången och repetera celldelningen.



Kommentarer

Populära inlägg