Ljuset reflekteras

Ljus kan tolkas som strålar. Dessa strålar rör sig rakt framåt, tills de krockar med något ogenomträngligt objekt. Vissa objekt kan ljus åka rakt igenom, t.ex. glas. Men de flesta andra objekten reflekterar ljus. Det innebär att ljuset studsar när det krockar med objektet, och ljuset fortsätter sedan i en annan riktning. Det finns ett tredje alternativ, att objektet absorberar allt ljus.

Minns du att synligt ljus hade våglängden 400 - 700 nm. Inom detta intervall finns det ljus med många olika färger. Vi kallar detta för ett spektrum. Ljuset med den kortaste våglängden, kring 400 nm, är violett, medan ljuset med den längsta våglängden är rött. Där emellan finns andra färger.

VIS = visible light = synligt ljus
UV = ultraviolett strålning, strålning med våglängder kortare än synligt ljus
IR = infraröd strålning = värme, strålning med längre våglängd än synligt ljus

Eftersom olika färger har olika våglängd så reflekteras dessa också olika från olika ytor. Detta är fenomenet som gör att vi ser olika objekt i olika färger. Det vita ljus som kommer från solen innehåller alla våglängder som hör till det synliga ljuset. När ljuset träffar ett objekt så reflekteras ljuset. Olika material kan dock absorbera vissa typer av ljus, och reflektera andra. Vad händer då om din tröja reflekterar endast rött ljus, men absorberar alla andra våglängder? Det enda ljus som då studsar från din tröja är rött, och dina ögon tolkar tröjan som just röd.

Om en yta reflekterar alla våglängder uppfattar du objektet som vitt. Om däremot allt ljus absorberas av ytan, vad händer då? Jo, dessa objekt tolkar vi som svarta, för inget ljus från objektet når dina ögon. Beroende på vilka våglängder en yta absorberar så får vi olika färger, och en kombination av många olika våglängder skapar alla de färger vi kan se i vår omgivning.


Kommentarer

Populära inlägg