Alkoholer

Alkoholer är en grupp med speciella molekyler, med speciella egenskaper. En alkohol är ett kolväte, alltså en kedja med kolatomer, som har fått med sig en -OH grupp (en hydroxylgrupp).

Tänk dig kolvätet etan som grund, två kolatomer. En av väteatomerna byts ut mot en syreatom. Detta syre binder i sin tur ett väte, så att resultatet blir en OH-grupp. Syre kan skapa två bindningar, och i detta fall binder den till kolskelettet och till en väteatom. Alla kemiska alkoholer har denna OH-grupp, en eller flera.

Alkoholers struktur

Man namnger alkoholer enligt alkoholens kolskelett, så här kommer tabellen med namnen väl till pass igen. Se på molekylen nedan:

Detta är en alkohol, för längst till höger ser du en syreatom - bunden till väte. När man ser denna grupp kan man vara säker på att detta är en kemisk alkohol. Vidare har denna molekyl två kolatomer, det ser nästan ut som etan. När det är alkoholer så lägger man till ändelsen OL, som i alkohOL. Detta blir alltså: etanol. När man skriver molekylformeln för alkoholer gör man precis som för alkenerna, men man skriver OH-gruppen sist. Etanol blir alltså C2H5OH.

Alkoholernas struktur ger dem också vissa egenskaper. Alla alkoholer är giftiga, vissa mer än andra. Alla alkoholer är också brännbara, och vissa används som bränsle just tack vare denna egenskap. Långa kolkedjor brinner sämre än korta, men alla går att bränna för att utvinna energi. 

Hydroxylgruppen gör också att molekylen går från att vara opolär (som alkanerna), d.v.s. olöslig i vatten till att vara polär. Löslighet kommer vi att prata mer om senare. 
Polära ämnen löser sig i vatten, eftersom vatten också är ett polärt ämne. Ett polärt ämne har en icke-symmetrisk fördelning av sina elektroner, och blir lite laddade i någon ände. Blandar man två sådana ämnen så fördelar sig laddningarna och ämnena löser sig. Blandar man däremot ett opolärt (=symmetriskt) ämne med ett polärt så kommer de att stöta bort varandra, och inte blanda sig.

OH-gruppen gör att alkoholer löser sig i vatten. Men om alkoholen innehåller en lång kolkedja (som ju är opolär) så gör detta att den är svårlöslig. Detta innebär att alkoholer kan vara både opolära och polära på samma gång, en egenskap som gör dem åtråvärda som lösningsmedel för andra ämnen.

Vanliga alkoholer

De två kortaste alkoholerna, metanol och etanol, används ofta som bränsle. Metanol innehåller endast en kolatom, och är en mycket giftig alkohol. Den kallas ofta för träsprit och används som lösningsmedel, bränsle och för framställning av plaster. Man kan dö av att få i sig metanol, alkohoen är så giftig att redan små mängder gör en blind, och kan orsaka andra livshotande skador.

Etanol, alkoholen som vi ritade ovan, är den alkohol som vi använder i alkoholdrycker. Dock är också etanol giftig, men i små mängder skadar den inte människan direkt. Ett långvarigt intag, eller stora mängder, är dock giftigt för människor. Men etanol har även andra användningsområden än som dryck. Man använder etanol som bränsle i bilar och bussar, som lösningsmedel och som komponent i parfymer, deodoranter och munskölj. Etanol finns alltså att köpa på andra ställen än på Systembolaget. Men all etanol som inte säljs som en alkoholdryck denatureras för att man inte ska kunna dricka den för att bli berusad. När man denaturerar alkohol lägger man till färgämnen och smakämnen + kräkmedel, så att det ska bli äckligt och omöjligt att dricka.

Alkoholer kan också ha fler än en hydroxylgrupp. Om en alkohol har två OH-grupper kallar vi dem för tvåvärda alkoholer. Glykol är ett exempel på en tvåvärd alkohol. Glykol är extremt giftigt och används som kylarvätska i bilar. Har molekylen tre OH-grupper kallar vi dem trevärda alkoholer. Glycerol som används som fuktgivande ämne i ex. hudkrämer är ett exempel på en trevärd alkohol. Naturligtvis kan det även finnas långa kolkedjor med fler OH-grupper. Till exempel xylitol och sorbitol som används som sötningsmedel är exempel på så kallade flervärda alkoholer.


Uppgifter:

1. Förklara vad en hydroxylgrupp är.

2. Rita alkoholerna butanol och hexanol. Skriv deras molekylformler.


3. Titta noga på bilden. Förklara varför denna molekyl går under namnet propenol.

4. Vad gör man när man denaturerar en alkohol och varför gör man det?

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg