Övriga matsmältningsorgan

Hittills har vi pratat om matspjälkningskanalen. Det är den gång som maten du äter passerar genom, från munnen till anus. Men för att allting ska fungera och alla näringsämnen ska kunna sugas upp av tarmen behövs hjälp från några andra organ.

Levern och gallblåsan

Levern är bukhålans största organ. Den väger ungefär 1,5 kg hos en vuxen människa. Den ligger högt uppe i buken och skyddas av revbenen. Levern har många uppgifter i kroppen och i den så kallade ämnesomsättningen, hur näring åker runt i kroppen. Levern producerar också en halv liter galla, ett ämne som innehåller salter, kolesterol och vatten. Gallan har som uppgift att lösa upp fettet i maten till mindre fettdroppar som sedan enzymer kan ta hand om. Det fungerar lite som diskmedel vars uppgift är att lösa upp fett från din disk. Gallan åker från levern till gallblåsan, och därifrån vidare till tolvfingertarmen.

Levern har också en annan uppgift, den kontrollerar all näring som tarmarna suger upp. Näringen transporteras med blodkärlen till levern, och levern kontrollerar om det behöver ske någon avgiftning.  Levern samlar på sig giftiga ämnen som kroppen inte kan ta hand om under din livstid. Om man då fyller sin kropp med giftiga ämnen så som ex. alkohol, kommer det så småningom att drabba levern.

Dessutom har levern också andra uppgifter. Den renar levern blodet, bildar proteiner som behövs i blodet, producerar gallsyror, lagrar kolhydrater och fetter samt fettlösliga vitaminer.


Bukspottkörteln

Bukspottkörteln ligger gömd högt upp i buken, under levern. Den har två stora uppgifter. Den ena är att tillverka så kallat bukspott med enzymer för nedbrytande av kolhydrater, fetter och proteiner. Bukspottet åker från bukspottskörteln till tolvfingertarmen via en gång, och blandar sig med maten i tunntarmen. När bukspottets enzymer arbetat klart är näringsämnena klara att sugas upp. Bukspottet innehåller dessutom bikarbonat som neutraliserar det sura pH:t från magsäcken för att skydda tarmarnas väggar, här finns inget skyddande slem som i magsäcken.

Bukspottkörtelns andra uppgift är att tillverka hormonen insulin och glukagon. De samarbetar för att kontrollera nivån av socker i ditt blod. Ditt blodsocker måste hållas på en jämn nivå. För lågt socker kan göra att man tappar medvetande, för högt socker skadar alla organ i kroppen. Om man har sjukdomen diabetes kan inte bukspottkörteln producera insulin, och insulinet måste istället sprutas in i kroppen via sprutor.


Kommentarer

Populära inlägg