Organsystem

Det räcker inte med att cellerna samarbetar med liknande celler, som en vävnad. För att kroppen ska fungera ordentligt krävs det också att kroppens många olika vävnader samarbetar med varandra. Vävnaderna bildar organ, som ofta har en (eller ett fåtal) specifika uppgifter. Men för att kroppen ska kunna utföra komplexa uppgifter, som ex. upptag av näringsämnen ur föda, måste också organen samarbeta med varandra, i så kallade organsystem.

1. Nervsystemet
Nervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen och alla de nervtrådar som breder ut sig i hela din kropp. Nervsystemets uppgift är att samla in information från hela kroppen och föra den till hjärnan, som sedan tolkar informationen och för vidare instruktioner till andra delar av kroppen. Hjärnan är kontrollcentrat i kroppen, det är härifrån instruktionerna till dina kroppsdelar och organ kommer.


2. Skelettsystemet
Skelettsystemet består, precis som namnet antyder, av ditt skelett. Av ben, leder och brosk som bygger upp grundpelaren i din kropp. Det är skelettets förtjänst att du kan röra dig, och att du hålls upprätt.

3. Cirkulationssystemet
Cirkulationssystemet har hand om uppgiften att se till att ditt blod cirkulerar i hela kroppen. Systemet består av hjärtat och alla blodkärl. Systemet har också en annan viktig uppgift, att se till att transportera syre från lungorna ut till alla vävnader i kroppen, och att transportera koldioxid tillbaka till lungorna så att vi kan andas ut den.

4. Utsöndringssystemet
Vi får varje dag i oss vätska i form av dryck vi dricker och som del av den mat vi äter. Vi behöver vätskan för att kroppen ska fungera. Men vi måste också bli av med överlopps vätska från kroppen, eftersom för mycket vätska är skadligt för oss. Kroppen har då ett specifikt system vars uppgift är att utsöndra (alltså bli av med) denna vätska. Detta sker med hjälp av njurarna, urinvägarna och urinblåsan.

5. Matspjälkningssystemet
Detta system har till uppgift att se till att den föda du äter bryts ner i beståndsdelar som din kropp klarar av att hantera och jobba med. Till detta system hör tänder, spottkörtlar, magsäcken, tarmarna, bukspottkörteln och gallblåsan.

6. Reproduktionssystemet
Detta system har endast en uppgift, att möjliggöra en fortplantning för människan. Reproduktionssystemet skiljer sig också naturligtvis mellan män och kvinnor. Hos en man hör organen penis, testiklar, sädesledare och sädesblåsa samt prostata. Hos en kvinna är organen vagina, livmoder, äggledare och äggstockar.

7. Hormonsystemet
Hormonsystemet hör till kroppens mest komplicerade system. Här samarbetar många olika organ för att utsöndra en mängd olika hormon som i sin tur styr andra organ i kroppen. Detta system har ibland ett annat namn: det endokrina systemet och organen som tillhör systemet kallas för endokrina körtlar. Alla organ i systemet kan släppa ut hormon i kroppen. Hit hör hypofysen (del av hjärnan), sköldkörteln, binjurarna, bukspottkörtel, äggstockar och testiklar.


8. Respirationssystemet
Respiration är ett annat ord för andning. Hit hör alltså de organ som deltar när vi andas. Näshålorna, luftstrupen, bronkerna och lungorna.
9. Immunsystemet
Immunsystemet består, förutom av rena organ som skapar och lagrar celler som fungerar som kroppens soldater, av lymfa. Lymfa är en vätska som åker runt i kroppen i speciella lymfkärl och transporterar omkring kroppens försvar. I lymfsystemet finns även lymfknutor (de du bl.a. kan känna på sidan av halsen när du är förkyld). Till immunsystemet hör också huden, slemhinnor, mjälten,och thymus.

10. Muskelsystemet
Det lättaste till sist. Muskelsystemet består av din kropps alla muskler. Alla muskler som sitter fast i skelettet och hjälper dig att röra dig, alla muskler som ligger runt inre organ som ex. magsäcken och hjärtats speciella hjärtmuskler.

Uppgifter:
1. Vad är ett organ?
2. Vilka alla organsystem deltar när du rör dig?
3. Vilken huvuduppgift har cirkulationssystemet?
4. Vilka system skulle man kunna säga att transporterar ämnen?


Kommentarer

Populära inlägg