Muskelceller

Muskler består, precis som all annan vävnad, av celler. Muskelcellerna är specialiserade på att kontrahera alltså att dra ihop sig. Detta är en egenskap som inte andra celler har. Sammandragningarna i musklerna sker när en nervcell skickar signaler till muskelcellerna.

Det finns tre olika sorters muskelceller:


1. Glatta muskler - finns runt inre organ och blodkärl
Glatta muskler består av små, spolformade muskelceller som ligger tätt bredvid varandra. De är icke-viljestyrda och är alltså inga muskler vi kan kontrollera. Det är dessa muskler som gör att inre organ rör sig (ex. tarmar), att körtlar kan utsöndra sitt innehåll och att blodkärlen kan ändra diameter. Muskelcellerna jobbar långsamt, men de är uthålliga.

2. Hjärtmuskelceller - finns i hjärtat
Hjärtmuskelceller finns enbart i hjärtat. Muskelcellerna är specialiserade på att jobba outtröttligt dygnet runt, i hela ditt liv. Cellerna är relativt långsamma, men extremt uthålliga. Cellerna ser lite annorlunda ut än de glatta muskelcellerna. De kan förgrena sig, och bildar ett nätverk. Dessutom sitter cellerna ihop med varandra med små diskar som är specialiserade på att snabbt föra en elektrisk signal mellan cellerna, så att alla cellerna kontraherar samstämmigt. 

3. Skelettmuskelceller/Tvärstrimmiga muskelceller - är alla dina vanliga muskler
Skelettmusklerna är uppbyggda på ett lite annorlunda sätt än de andra typerna. Cellerna ligger väldigt nära varandra och smälter samman till långa muskelfibrer. Eftersom de består av många celler så ser det ut som att det är en enda stor cell med många kärnor, något som ju inte finns i människokroppen i övrigt. En muskelfiber är uppbyggd av små muskelfibriller som utför själva sammandragningen, men de pratar vi mer om senare.

Muskelfibrerna ligger tätt intill varandra. En bunt fibrer, tillsammans med blodkärl som ska se till att muskeln får syre och näring, omsluts av en hinna och bildar sedan ett så kallat muskelknippe (muskelbunt). Flera sådana buntar bildar en muskel
1. ben
2. hinna runt muskelknippena
3. blodkärl
4. muskelfiber
5. muskelknippe
6. hinna runt muskelfibrerna
7. muskel
8. sena/ligament

Uppgifter:
1. Vilka olika sorters muskelceller finns det?

2. Vad är skillnaden mellan en hjärtmuskelcell och en skelettmuskelcell?

3.  Vad är ett muskelknippe?

4. Vilka muskelceller kan du styra medvetet?

5. Varför är det viktigt att dina hjärtmuskelceller är uthålliga?





Kommentarer

Populära inlägg