Hur arbetar en muskel?

Alla muskler kan kontrahera, alltså dra ihop sig. Detta sker när en nervcell skickar en signal till muskeln att det är dags att dra ihop sig. När du vill ta ett steg framåt skickas en signal från din hjärna till dina lårmuskler att dra ihop sig och böja ditt knä för att lyfta på din fot.

Nästan alla muskler i din kropp arbetar i par. När din biceps arbetar och drar ihop sig så sträcks samtidigt triceps på andra sidan armen. När du går arbetar baklårets muskler för att böja ditt knä, medan framlårets muskler gör att knät sträcks ut tillbaka. Om du vill böja dig framåt kontraherar magmusklerna, medan ryggmusklerna måste kontrahera för att räta upp dig tillbaka. När musklerna verkar i par på detta sätt kallas det att de är varandras antagonister.

Alla muskler utför arbete genom att kontrahera. Men de kan utföra arbete på två olika sätt. När du vill utföra en rörelse drar muskeln ihop sig och du rör dig. Sedan slappnar muskeln av och rörelsen ändrar. Men en muskel kan också utföra så kallat statiskt arbete. Då drar muskeln ihop sig och hålls sedan kontraherad en längre stund. Arbetet den utför är då att hållas kontraherad och klara av ansträngningen. Ett exempel på detta är när du bär en tung hink eller bryter arm med någon.

För att din muskel ska kunna kontrahera är den uppbyggd av så kallade myofibriller. Myofibrillerna innehåller två sorters proteiner aktin och myosin. Kommer du ihåg bilden från förra inlägget? Varje muskel är uppbygd av muskelknippen, som i sin tur består av muskelfibrer. Nu dyker vi ännu djupare in i muskeln, in i muskelfibern.

En muskel består alltså av myofibriller. Dessa myofibriller består av aktin- och myosinfilament som ligger radade bredvid varandra. När muskeln kontraherar glider dessa filament ovanpå varandra, och kortar av muskeln. På lektionen ritade vi en bild.


1. Vad betyder kontrahera?

2. Vad är aktin och myosin?

3. Vad är en antagonist?

4. Beskriv med egna ord hur en muskelsammandragning går till. Rita gärna en bild till hjälp.


Kommentarer

Populära inlägg