Bioteknik och förädling
Till begreppet bioteknik hör inte bara det vi kanske nu för tiden tänker på, att manipulera organismer i laboratoriemiljö. Men med bioteknik menar vi när vi använder levande organismer och celler för att tillverka eller förändra något. Ett enkelt exempel är när vi bakar bröd och använder jäst. Jästen är ju en levande organism som utför ett jobb i vår tjänst för att åstadkomma något vi önskar, i detta fall en luftig och fin deg.
Många former av läkemedel har haft sin början i ämnen som verkligen hittats i naturen. När vetenskapen utvecklats har man dock övergått till att skapa även dessa i laboratorier. Men det finns fortfarande många saker vi gör som kräver exempelvis bakterier. Bakning, öljäsning, youghurt-tillverkning och osttillverkning är alla exempel på processer människan utför dagligen som är fullständigt beroende av en annan levande organism, en bakterie.
Att klippa och klistra i generna hos organismer är nog också en form av bioteknik, även kallad genteknik. Vi ska behandla olika exempel på genteknik lite längre fram.
Man måste vara lite försiktig när man pratar om bioteknik, och inte blanda ihop det med förädling. Förädling innebär att man medvetet väljer ut vissa individer som får para sig och fortsätta föröka sig för att få fram vissa egenskaper. Men detta är INTE bioteknik. Växterna och djuren som förädlas är visserligen levande organismer, med de utför ingen specifik förändring. Men också denna form av process väcker stora frågor, också fastän vi inte mixtrar med DNAt direkt.
Uppgifter:
1. Hur kan man utföra förädling på vete, vad gör man då?
2. Ge 4 exempel på modern bioteknik. Ta ställning till om dina exempel är etiskt försvarbara eller inte.
3. Jämför bilderna på vargens skelett och schäferns skelett. Vad har man varit ute efter när man avlat fram denna ras?
4. Är det etiskt försvarbart att avla fram en ras som ser så här konstig ut?
5. Leta fram två exempel på problem som kan uppstå när man förädlar en växt eller ett djur för mycket.
6. Detta är världens största och världens minsta hästras. Båda raserna härstammar från samma förfader, men idag ser de inte ens ut att tillhöra samma art. Hur kan man åstadkomma denna enorma skillnad utan att mixtra med DNAt?
7. Just hunduppfödning har fått mycket kritik för sin avel. Om du är intresserad finns här en 60 min lång, ganska obehaglig, dokumentär om de raser som människan avlat lite för mycket.
Många former av läkemedel har haft sin början i ämnen som verkligen hittats i naturen. När vetenskapen utvecklats har man dock övergått till att skapa även dessa i laboratorier. Men det finns fortfarande många saker vi gör som kräver exempelvis bakterier. Bakning, öljäsning, youghurt-tillverkning och osttillverkning är alla exempel på processer människan utför dagligen som är fullständigt beroende av en annan levande organism, en bakterie.
Att klippa och klistra i generna hos organismer är nog också en form av bioteknik, även kallad genteknik. Vi ska behandla olika exempel på genteknik lite längre fram.
Man måste vara lite försiktig när man pratar om bioteknik, och inte blanda ihop det med förädling. Förädling innebär att man medvetet väljer ut vissa individer som får para sig och fortsätta föröka sig för att få fram vissa egenskaper. Men detta är INTE bioteknik. Växterna och djuren som förädlas är visserligen levande organismer, med de utför ingen specifik förändring. Men också denna form av process väcker stora frågor, också fastän vi inte mixtrar med DNAt direkt.
Uppgifter:
1. Hur kan man utföra förädling på vete, vad gör man då?
2. Ge 4 exempel på modern bioteknik. Ta ställning till om dina exempel är etiskt försvarbara eller inte.
3. Jämför bilderna på vargens skelett och schäferns skelett. Vad har man varit ute efter när man avlat fram denna ras?
4. Är det etiskt försvarbart att avla fram en ras som ser så här konstig ut?
5. Leta fram två exempel på problem som kan uppstå när man förädlar en växt eller ett djur för mycket.
6. Detta är världens största och världens minsta hästras. Båda raserna härstammar från samma förfader, men idag ser de inte ens ut att tillhöra samma art. Hur kan man åstadkomma denna enorma skillnad utan att mixtra med DNAt?
7. Just hunduppfödning har fått mycket kritik för sin avel. Om du är intresserad finns här en 60 min lång, ganska obehaglig, dokumentär om de raser som människan avlat lite för mycket.
Kommentarer
Skicka en kommentar